Hoe maak je een daklijst?

Een hip dak is nog een andere stijl. De eerste stap bij het inlijsten van een heupdak is dezelfde als een gevel, zoek de loop van een gemeenschappelijke dakspant. Hiermee kunt u de plafondbalken naast de gewone en hippe jackspanten plaatsen. Het is misschien wel een van de eenvoudigste dakbedekkingsstijlen en wordt vaak gecombineerd met gevels of andere kenmerken.

Om de lengte van een nok in een schilddak te berekenen, trekt u eenvoudig de breedte van de lengte af. Laten we aannemen dat de nok en alle dakelementen 50 mm dik zijn, dus 50 mm zou van de lengte van de overspanning worden verwijderd voordat de gebruikelijke spantlengtes worden berekend. Het mooie van de story stick is dat ik alle eerste afmetingen heb die ik nodig heb om het dak op één plek in te lijsten. Het inlijsten van een heupdak lijkt misschien moeilijk, maar met de informatie die hier wordt gepresenteerd, zou je een eenvoudig dak moeten kunnen inlijsten.

Het aanbrengen van heupspanten is een van die situaties waarin een 3D-beeld niet zo duidelijk is als een tweedimensionale tekening. Een ander voordeel van mijn aanpak is dat ik niet te maken heb met het laten vallen van de heup omdat ik voor alle spanten hetzelfde dimensionaal hout gebruik en ik de onderranden lijn. Voordat u de jackspanten plaatst, moet de heupspant rechtgetrokken worden met een touwlijn aan de bovenkant en vervolgens een tijdelijke beugel dicht bij het midden genageld om hem recht te houden. Omdat het dak klein is en al het frame uit 2×6 dimensionaal hout bestaat, hoef ik geen aanpassingen te doen voor een grotere nokbalk of heupspanten.

Markeer vervolgens nog een schietlood met een doorsnede van 25 mm, wat aangeeft waar de heup de muurplaat zou raken zonder de opening. Hier wil je de vogelbek zo neerzetten dat de bovenkant van de heup net zo verticaal boven de muurplaat komt te staan als de gewone spanten. Voer deze metingen vervolgens in een online dakcalculator in om te bepalen hoe lang elke gemeenschappelijke dakspant moet zijn. Een close-up van de bovenkant van het bovenstaande dak en hoe elke spant en heup in elkaar zouden passen bij de rand (weergegeven in paars) zou er zo uitzien (merk op dat de rode heupspanten tot een punt zijn gesneden);.

Dit heeft echter invloed op de lengte van de heupspant en het kan zijn dat je het metselwerk eronder moet afhakken om het bij elkaar te passen, wat meer werk toevoegt. Hoewel het gebruikelijk is om heupdaken te bouwen van spanten of kant-en-klare frames, is het mogelijk om je eigen heupdak te bouwen.

References