Waarom hip roof genoemd?

Een schilddak, ook wel schilddak of kortweg heupdak genoemd, is een daktype waarbij alle zijden naar beneden naar de muren hellen, meestal met een vrij lichte helling. Het woord „heup” verwijst naar het feit dat het dak schuin afloopt, zoals de heupen van een persoon. Het belangrijkste verschil tussen een heup- en zadeldak zijn de hellingen aan de zijkanten. Op een schilddak lopen alle kanten naar beneden naar de muren van het huis.

Zadeldaken hebben slechts twee driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de nok. De consistente uitstraling rondom het huis met gelijkmatige dakrand- en dakafmetingen kan helpen om uw huis esthetisch aantrekkelijker te maken. De onderkant van de halve heup kan een goot hebben die aan een of beide zijden terugleidt naar de rest van het dak. Vervolgens worden de vereiste afmetingen van de heupspant naar behoren berekend en worden de spanten één voor één bevestigd.

Zadeldaken zijn met hun eenvoudige ontwerp en eenvoudige constructie veel goedkoper dan veel andere complexe dakontwerpen, behalve alleen heupdaken. Nu je weet wat een hip dak is, kun je bepalen of je huis er een heeft en hoe dit een impact kan hebben op je huis. Het belangrijkste voordeel van deze dakbedekking is dat deze meer binnenruimte biedt door de aanwezigheid van de gevel aan het einde van de nok van het heupdak. Het is gebleken dat de installatiekosten van een nieuw schilddak goedkoper zijn dan het vervangen van het bestaande dak.

Zadeldaken zijn echter minder stevig dan schilddaken en worden niet aanbevolen voor gebieden die gevoelig zijn voor orkaan of storm. De heupen en de heupspanten worden meestal op de buitenhoeken van de gebouwen gelegd en naar de rand verhoogd. Een steiler hellend heupdak zorgt er meestal voor dat de wind stopt als deze over het dak gaat, waardoor het effect wordt verbroken. De driehoekige vlakken van het dak worden de heupuiteinden genoemd en worden begrensd door de heupen zelf.

Een tentdak is een soort veelhoekig schilddak met steil hellende hellingen die oplopen tot een top of kruispunt. Bij dit type dak loopt de voordeur van het huis meestal onder de gevel, wat een uitnodigend middelpunt vormt voor de voorkant van het huis. Dit daktype, dat vaak een Frans dak of een stoeprand wordt genoemd, wordt aan de bovenkant platter en heeft meestal een drop-off in het midden van de helling, waardoor een interessant dak met meerdere oppervlakken ontstaat. Hoewel zowel heupdaken als zadeldaken kunnen worden gebruikt om prachtige bouwstijlen te creëren, hebben zadeldaken meer ruimte voor decoratie.

Evenzo, als de gevel afwezig is en in plaats daarvan alle zijden van het dak schuin zijn, dan is het dak een heupdak.