Wat is hip op het dak?

Een schilddak (of schilddak) is een soort dakontwerp waarbij alle dakzijden naar beneden hellen naar de muren - waar de muren van het huis onder de dakrand zitten. Een heupdak is een van de vele dakstijlen die voor woningen worden gebruikt. De gemakkelijkste manier om aan een hip dak te denken, is door je een eenvoudig rechthoekig huis voor te stellen met vier vierkante muren. Een heupdak helt aan alle vier de zijden naar boven en elk vliegtuig komt samen op de top of bergrug.

De nok is de horizontale lijn die op het hoogste punt over de lengte van het dak loopt. Kortom, de nok is het hoogste deel van uw dak en loopt horizontaal. De heupen zijn de schuine delen van het dak die vanaf de nok naar beneden reiken en bij de muurplaten samenkomen. Een schilddak of een schilddak is een dakstijl die van alle kanten naar beneden naar de muren loopt en dus geen verticale zijkanten heeft.

Het heupdak is na het puntdak de meest gebruikte dakstijl in Noord-Amerika. Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen. De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen. In een heupdak is er op zolder helemaal niet veel ruimte omdat elke kant van het dak schuin is.

Als het zadeldak echter ook een dakkapel, heupen en valleien bevat, moet het dak ofwel van een dakspaan worden voorzien of bedekt met metalen dakspanen of een staande naad om toekomstige daklekken te voorkomen. Zadeldaken zijn niet echt te vergelijken met heupdaken als het gaat om het omgaan met gebieden met veel wind en sneeuw. Hoewel zadeldaken vaker voorkomen in de Verenigde Staten, zijn heupdaken eigenlijk stabieler, wat een van hun grootste overwinningen is in de vergelijking tussen heup- en zadeldaken. Een van de voordelen van een dak met een halve heup is dat er een goot in past die gemakkelijk overal in huis kan worden bevestigd.

Over het algemeen kost het veel meer materialen, tijd en architecturale ontwerpkenmerken om een hip dak te bouwen dan veel andere dakstijlen. Houd er ook rekening mee dat als u een oud dak vervangt door een nieuw schilddak, u mogelijk verwijderingskosten moet betalen. Als u informatie zoekt over schilddaken, is de kans groot dat u overweegt een schilddak op uw huis te implementeren. Zadeldaken zijn met hun eenvoudige ontwerp en eenvoudige constructie veel goedkoper dan veel andere complexe dakontwerpen, behalve alleen heupdaken.

Hoewel heupdaken en zadeldaken over de hele wereld veel voorkomende dakstijlen zijn, heeft elk daarvan een aantal voordelen ten opzichte van de andere. Een dak met gelijke schildhellingen op een vierkante of regelmatige veelhoekige plattegrond met een piramidale of bijna piramidale vorm. De hoge en majestueuze ramen, de gewelfde deuropening en het donkergrijze heupdak zijn de kenmerkende stijlen van de Palladiaanse architectuur. De zuiver witte muren van dit huis contrasteren prachtig met de aardse bruine tinten van het schilddak.

Omdat ze aan alle kanten van het dak schuin zijn, laten heupdaken lang niet zoveel zolderruimte toe als zadeldaken. Een van de nadelen van een heupdak is dat er weinig ruimte overblijft op zolder en vatbaar is voor lekken.