Wat is een heupdakconstructie?

De heup is de externe hoek waarin aangrenzende schuine zijden van een dak samenkomen. Een schilddak bovenop een vierkante structuur creëert een piramidedak of het paviljoendak. Alle vier de zijden van het dak zijn in alle hoeken even schildvormig en komen samen op een enkele, gecentraliseerde top, die een duidelijke piramide vormt. Vanwege hun complexere ontwerpkenmerken zijn heupdaken over het algemeen duurder om te ontwerpen en te bouwen dan een standaard zadeldak.

Ze hebben doorgaans meer materiaal nodig dan zadeldaken en hebben een complexer ontwerp, wat de installatietijd verlengt. Dit model is ideaal voor besneeuwde en winderige omgevingen, omdat de helling ervoor zorgt dat sneeuw er gemakkelijk van af glijdt, waardoor stilstaand water wordt voorkomen dat het dak anders zou kunnen instorten. De muren van het huis zijn gemaakt van baksteen in lichtneutrale beige tinten, maar het heupdak maakt gebruik van een donkere grijstint en brengt het huis tot leven. De muren bestaan uit bakstenen in een levendige rode tint, maar het dak vormt daar een tegenwicht voor met de donkerdere, koelere tint roodbruin voor de dakspanen.

De koele grijze kleur van het schilddak vormt een mooi contrast met de bleke romige tint van de muren. Het verschil tussen beide is dat een heupdak wordt gedefinieerd door vier zijden te hebben, terwijl een zadeldak wordt gedefinieerd door twee zijden te hebben. Ze zijn genoemd naar het ontwerp waarin het dak is gebouwd, dat aan alle vier de zijden hellingen omvat die aan de bovenkant samenkomen om een nok te vormen. Dit soort daken komen veel voor in Europa, vooral in Oostenrijk, Slovenië, Denemarken, Duitsland en het Wealden-gebied in Zuidoost-Engeland.

De lange zijden hebben een trapeziumvorm, terwijl de zijkanten aan de voor- en achterkant een driehoekige vorm hebben en heupuiteinden worden genoemd. Een dak met een halve heup, een jerkinhead of een geknipt zadeldak wordt meestal gekenmerkt door een gevel, maar de bovenste punten van de gevel worden vervangen door een kleine heup. Het huis bestaat uit verschillende heup- en daldaken die zijn gemaakt van glanzend materiaal, waarschijnlijk een soort metaal. Deze dakstijl werd populair in de Verenigde Staten in de 18e eeuw in de vroege Georgische periode.

Het kiezen van het beste dakbedekkingsmateriaal voor uw huis is de eerste belangrijke stap om ervoor te zorgen dat u een dak van de hoogst mogelijke kwaliteit heeft. Halfschilddaken komen veel voor in Engeland, Denemarken, Duitsland en vooral in Oostenrijk en Slovenië. De driehoekige vlakken van het dak worden de heupuiteinden genoemd en worden begrensd door de heupen zelf.