Wanneer een heupprothese?

Een heupprothese is een veel voorkomende operatie waarbij een beschadigd heupgewricht wordt vervangen door een kunstgewricht (ook wel implantaat genoemd). Wanneer röntgenfoto's aantonen dat artritis het punt bereikt waarop de botten elkaar raken, wordt een heupprothese een optie om liespijn te verlichten. Patiënten die last hebben van heupartritis maar geen bot hebben dat het bot raakt, moeten alle niet-operatieve behandelingen maximaal benutten alvorens een heupprothese te overwegen. Aangezien de bloedtoevoer naar uw heup toeneemt tijdens de genezingstijd, is het beter om routinematig tandheelkundig werk te laten doen vóór de operatie of drie maanden daarna.

Andere risico's zijn onder meer bloedstolsels in het been of bekken en onbedoelde heupdislocatie tijdens of na herstel. De kunstheuponderdelen kunnen uiteindelijk verslijten, vooral bij mensen die relatief jong en actief zijn een heupprothese ondergaan. Om te voorkomen dat uw knie aan de operatiekant hoger wordt opgetild dan uw heup, heeft u mogelijk een lange schoenlepel en een verbandstok nodig die u helpt bij het dragen van uw schoenen, sokken en broek. Er zijn gevallen bekend waarbij sommige metaal-op-metaal (MoM) heupprothesen sneller verslijten dan verwacht, waardoor het bot en het weefsel rond de heup verslechterd zijn.

Een heupprothese kan worden uitgevoerd onder algemene verdoving (als u slaapt tijdens de operatie) of onder een verdoving van de wervelkolom (waarbij u wakker bent maar vanaf uw heup geen gevoel hebt). Zij kunnen u een overzicht geven van het type heupprothese dat u heeft ondergaan en u vertellen of een vervolgbehandeling nodig is. Uw orthopedisch chirurg evalueert uw heupgewricht aan de hand van een volledig lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's en stelt een behandelplan op om te zien hoe een operatie u het beste kan helpen. Een heupprothese is een grote operatie voor mensen bij wie het dagelijks leven ernstig wordt beïnvloed door invaliderende heuppijn en verlies van bewegingsbereik.

Ook bestaat het risico dat een kunstheupgewricht eerder slijt dan verwacht of op de een of andere manier fout gaat. Om met de operatie te beginnen, maakt de heupprothese incisies aan de achterkant (achterkant) of voorkant (voorkant) van de heup. De National Joint Registry (NJR) verzamelt gegevens over heupprothesen die zijn uitgevoerd in Engeland, Wales, Noord-Ierland en het eiland Man. Toen in het begin van de jaren zeventig voor het eerst een heupprothese werd uitgevoerd, werd aangenomen dat het gemiddelde kunstgewricht ongeveer 10 jaar zou meegaan.

Ga naar Preparing for Your Surgery voor informatie over preoperatieve heupprothesen en voorlichtingsmateriaal voor patiënten over gewrichtsvervangende chirurgie.