Welk hip dak?

De heup is de externe hoek waarin aangrenzende schuine zijden van een dak samenkomen. Dit soort daksysteem, ook wel schilddak genoemd, schuin naar beneden, aan alle vier zijden, waar het aansluit op de muren aan de dakrand. Op een vierkant gebouw lijkt een heupdak op een piramide. Op een rechthoekig gebouw worden de kleinere zijden heupuiteinden genoemd.

Een zadeldak daarentegen schuin aan twee kanten, waar het aansluit op de muren aan de dakrand, de andere twee muren strekken zich uit van de dakrand tot aan de top of bergrug. Een heupdak is een piramidale structuur die culmineert in een plat gedeelte op de top of in een punt. Degenen zonder piek zien eruit als een piramide zonder sluitsteen. De hellingen zijn erg zacht (niet steil) en hebben helemaal geen gevels omdat alle vier de zijden schuin zijn.

Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen. De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen. Een heupdak is een van de vele dakstijlen die voor woningen worden gebruikt. De gemakkelijkste manier om aan een hip dak te denken, is door je een eenvoudig rechthoekig huis voor te stellen met vier vierkante muren.

Een heupdak helt aan alle vier de zijden naar boven en elk vliegtuig komt samen op de top of bergrug. De nok is de horizontale lijn die op het hoogste punt over de lengte van het dak loopt. Kortom, de nok is het hoogste deel van uw dak en loopt horizontaal. De heupen zijn de schuine delen van het dak die vanaf de nok naar beneden reiken en bij de muurplaten samenkomen.

Het belangrijkste verschil tussen een heup- en zadeldak zijn de hellingen aan de zijkanten. Op een schilddak lopen alle kanten naar beneden naar de muren van het huis. Zadeldaken hebben slechts twee driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de nok. Daarom wilt u bij de installatie van uw heupdak nooit met een onervaren dakdekker werken, aangezien het geld dat ze u kunnen besparen op de installatie niets is vergeleken met de kosten van het repareren van de slechte installatie of zelfs het aanschaffen van een geheel nieuwe installatie.

Door hun ontwerp en vorm bieden schilddaken enorme voordelen ten opzichte van andere gangbare dakconstructiestijlen. Je kunt de hedendaagse trend van het heupdak beoordelen aan de hand van het feit dat het in heel Europa populair is, om talloze redenen, waaronder luxe als topprioriteit. Deze prestatie bij koud weer kan verklaren waarom zadeldaken populairder zijn dan heupdaken in besneeuwde gebieden. Een deel van het dakbedekkingsmateriaal zal ook worden verspild omdat het wordt gesneden om plaats te maken voor de ruggen en hoeken op een heupdak.

Bovendien moet je je heupdak beschermen met ijs- en waterbescherming om het effect van sneeuwweer te beperken. Omdat ze aan alle kanten van het dak schuin zijn, laten heupdaken lang niet zoveel zolderruimte toe als zadeldaken. U kunt het verschil tussen gevel- en heupdak bepalen door te controleren of alle dakzijden naar de muren van het huis hellen en of de muren aan alle kanten van het dak onder de dakrand zitten. U kunt echter dakkapellen op heupdaken plaatsen om extra ruimte en natuurlijk licht te bieden om het ontbreken van een gevel te compenseren.

Hoewel ze steviger en duurzamer zijn, zijn heupdaken meestal duurder dan zadeldaken, nog een van de meest opmerkelijke verschillen in een vergelijking tussen zadeldak en heupdaken. Alle daken moeten volgens code worden gebouwd, maar het kan moeilijker zijn om een schilddak te ontwerpen dat voldoet aan de sneeuwbelastingsnormen van uw bouwvoorschriften. Op basis van de structuur van zijkanten, voegen en vorm van het basisgebouw zijn er verschillende veelvoorkomende soorten heupdaken die hieronder worden besproken.