Welk type spant wordt er gebruikt in een heupdak?

Dit systeem bestaat uit een liggerspant, hoekligger, hoekaansluitingen en eindaansluitingen. Van de liggerspant naar de top komen trapsgewijs neerklapbare spanten. Op de top worden gemeenschappelijke spanten gebruikt om de run te voltooien. Gevelspanten worden meestal gebruikt in combinatie met andere soorten spanten.

De gevelspant dient als 'eindkap' voor het dak. Ze hebben twee topakkoorden, één onderakkoord en meerdere verticale palen. Aan elk uiteinde van het dakframe zijn gevelspanten gebouwd om de dakbedekking te ondersteunen. Geprefabriceerde spanten kunnen eenvoudig worden ontworpen voor alle soorten plafonds of daken die in de meeste moderne huizen worden gebruikt.

Dit artikel presenteert analyses en resultaten van tweedimensionale numerieke modellen voor heupdaken met spanten en stokframe om dit punt te onderzoeken. Afzonderlijke spanten en componenten van daken met stokframe worden gemodelleerd onder uniforme, negatieve externe druk, en de resulterende axiale krachten en momenten worden gebruikt om de vraag aan elk element te beoordelen. De geprefabriceerde heupdakspanten zijn gemaakt en ontworpen door ingenieurs, zodat ze kunnen voldoen aan de belasting van het dak en aan de vereisten van de bouwcode. In combinatie met een verbeterde verdeling van de lasten binnen spandaken wordt algemeen aangenomen dat deze factoren heupdaken aanzienlijk beter bestand maken tegen beschadiging door de gebruikelijke vormen van dakfalen.

Er is een numerieke modellering en analysemethode ontwikkeld om het gedrag van veel voorkomende heupdakframecomponenten verder te onderzoeken. Beide constructies met spanten en stokframe moeten in de huidige studie worden overwogen, omdat is vastgesteld dat beide soorten daken falen in de beschikbare onderzoeksgegevens. Door deze indeling is het niet mogelijk om een tweedimensionale doorsnede uit het dak te halen voor analyse, zoals effectief werd gedaan in het spantendak. Ze worden ook beschouwd als een van de meest kosteneffectieve dakspanten die er zijn, vooral omdat ze grote afstanden kunnen overbruggen.

Dakspanten, ook bekend als Trussed Rafters, zijn de meest populaire vorm van daklijsten in het VK en bieden een flexibele, snellere installatie en een goedkopere technische oplossing voor daken; dakspanten kunnen tot 40% minder hout gebruiken dan een traditioneel gesneden dak. Het voorkomen van soorten storingen in regio 2 verschilt van dat in regio 1; de verdeling van dakstoringen is gelijkmatiger over drie modi, terwijl regio 1 meer storingen vertoont die als grote dakstoringen kunnen worden beschouwd, d.w.z. na inspectie van de storingen weergegeven in figuur 3 en dergelijke schade op de beschikbare foto's, het wordt duidelijk dat gedeeltelijke framefouten mogelijk zijn, waarbij zich herhalende vormen van falen voordoen op heupdaken. Wanneer orkaanbanden worden geleverd, kan het begin van de storing verschuiven naar de trusleden en -verbindingen (of naar de omhulling).

Dit zou de bouwer in staat stellen om de balken van het plafond naast de heupkrik en de gemeenschappelijke spanten te plaatsen. Houd er rekening mee dat schaarspanten duurder zijn dan andere soorten spanten - soms tot 30% meer dan standaard spanten. Een ander groot voordeel van trusssystemen is dat ze het gewicht van het dak verdelen over de buitenmuren van het huis, niet over de binnenmuren.