Wat wordt beschouwd als een heupdak?

De heup is de externe hoek waarin aangrenzende schuine zijden van een dak samenkomen. Dit soort daksysteem, ook wel schilddak genoemd, schuin naar beneden, aan alle vier zijden, waar het aansluit op de muren aan de dakrand. Op een vierkant gebouw lijkt een heupdak op een piramide. Op een rechthoekig gebouw worden de kleinere zijden heupuiteinden genoemd.

Een zadeldak daarentegen schuin aan twee kanten, waar het aansluit op de muren aan de dakrand, de andere twee muren strekken zich uit van de dakrand tot aan de top of bergrug. Een heupdak is een van de vele dakstijlen die voor woningen worden gebruikt. De gemakkelijkste manier om aan een hip dak te denken, is door je een eenvoudig rechthoekig huis voor te stellen met vier vierkante muren. Een heupdak helt aan alle vier de zijden naar boven en elk vliegtuig komt samen op de top of bergrug.

De nok is de horizontale lijn die op het hoogste punt over de lengte van het dak loopt. Kortom, de nok is het hoogste deel van uw dak en loopt horizontaal. De heupen zijn de schuine delen van het dak die vanaf de nok naar beneden reiken en bij de muurplaten samenkomen. Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen.

De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen. Wanneer u kijkt naar het verschil tussen heup- en zadeldaken om de beste optie voor uw huis te vinden, moet u rekening houden met de helling van uw dak. Deze visuele symmetrie leent zich voor een grote verscheidenheid aan bouwstijlen, wat een reden is waarom heupdaken zo gewoon zijn in Amerikaanse huizen. Hoewel zadeldaken relatief eenvoudig te bouwen zijn en vaak voorgebouwd worden als spanten, hebben heupdaken meestal getalenteerde timmermannen nodig om de vele verschillende hoeken en andere complexe geometrie van het dak correct te bepalen.

Omdat ze aan alle kanten van het dak schuin zijn, laten heupdaken lang niet zoveel zolderruimte toe als zadeldaken. Over het algemeen kost het veel meer materialen, tijd en architecturale ontwerpkenmerken om een hip dak te bouwen dan veel andere dakstijlen. Nu je weet wat een hip dak is, kun je bepalen of je huis er een heeft en hoe dit een impact kan hebben op je huis. Een schilddak (of schilddak) is een soort dakontwerp waarbij alle dakzijden naar beneden naar de muren hellen - waar de muren van het huis onder de dakrand aan elke kant van het dak zitten.

Deze prestatie bij koud weer kan verklaren waarom zadeldaken populairder zijn dan heupdaken in besneeuwde gebieden. Zadeldaken zijn niet echt te vergelijken met heupdaken als het gaat om het omgaan met gebieden met veel wind en sneeuw. Bovendien vermindert de purloin versteviging die gebruikelijk is bij heupdaken de druk op ruggen en heuphoeken voor een betere balans tussen het algehele dakontwerp en een vermindering van de totale windbelasting. Alle daken moeten volgens code worden gebouwd, maar het kan moeilijker zijn om een schilddak te ontwerpen dat voldoet aan de sneeuwbelastingsnormen van uw bouwvoorschriften.

Zoals eerder opgemerkt, kosten heupdaken meer om te bouwen dan zadeldaken en andere veel voorkomende dakconstructiestijlen vanwege de toegenomen arbeid, materialen en algehele complexiteit van het dakontwerp. Houd er ook rekening mee dat als u een oud dak vervangt door een nieuw schilddak, u mogelijk verwijderingskosten moet betalen. Hoewel zowel heupdaken als zadeldaken kunnen worden gebruikt om prachtige bouwstijlen te creëren, hebben zadeldaken meer ruimte voor decoratie.