Wat is een hip versus zadeldak?

Het belangrijkste verschil tussen een heup- en zadeldak zijn de hellingen aan de zijkanten. Op een schilddak lopen alle kanten naar beneden naar de muren van het huis. Zadeldaken hebben slechts twee driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de nok. Van beide daksystemen is bekend dat ze al meer dan 100 jaar bestaan.

Maar het heupdak is structureel veel gezonder dan een zadeldak. Het ontwerp van het heupdak met vier schuine zijkanten maakt het daksysteem zelfdragend. Een zadeldak is daarentegen kwetsbaar voor externe krachten aan elk uiteinde van de gevel. Hoewel een heupdak geen platte zijkanten heeft, heeft een zadeldak minstens één plat uiteinde, ook wel geveltop genoemd.

Het heeft twee schuine zijden die in het midden samenkomen en een rand vormen, waardoor aan beide uiteinden driehoekige vormen ontstaan. Net als bij het heupdak zijn er verschillende varianten van zadeldaken. Hier laten we je de meest populaire ontwerpen zien. Een heupdak heeft aan alle vier de zijden hellingen.

De zijkanten zijn allemaal even lang en komen aan de bovenkant samen om de rand te vormen. Omdat heupdakgarages meer materialen nodig hebben en een complexere constructie hebben dan zadelgarages, hebben ze het voordeel dat ze sterker zijn. Een groot deel van de beslissing om een heup- of zadeldak te bouwen heeft te maken met esthetiek in plaats van met het heersende weer, hoewel beide onder bepaalde omstandigheden voordelen hebben ten opzichte van elkaar. Hoewel de kosten een vrij onbepalende factor zijn omdat andere dingen een rol spelen in de prijs, zoals de grootte en andere kenmerken, is er nog steeds een merkbaar onderscheid tussen heup- en zadeldaken.

In tegenstelling tot zadeldaken hebben ze geen extra versteviging nodig en hebben alle muren dezelfde hoogte. Zowel hippe als zadeldaken zullen nog jaren een prominente plaats blijven innemen in de meest populaire dakontwerpen. Je herkent het aan minstens twee hellingen en 2 gevels met een bergrug die van top tot top loopt. Door hun lagere kosten en eenvoudige ontwerp, gecombineerd met voldoende ruimte eronder, zijn zadeldaken de keuze geworden voor de overgrote meerderheid van huizen in dit land.

Hoewel heupdaken en zadeldaken over de hele wereld veel voorkomende dakstijlen zijn, heeft elk daarvan een aantal voordelen ten opzichte van de andere. Een zadeldak is een soort dakontwerp waarbij twee zijden naar beneden naar de muren toe hellen - en de andere twee zijden zijn voorzien van muren die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de nok. Zadeldaken worden vaak gekozen vanwege hun esthetiek, omdat ze meer ruimte bieden voor decoratie en individueel ontwerp dan heupdaken. Het zadeldak heeft een structuur van driehoekige hellingen die zich uitstrekken van de onderkant van de dakrand tot de top van de nok.

Hoewel ze gemakkelijk sneeuw en regen afwerpen, houden zadeldaken niet zo goed stand tijdens periodes van extreem weer of harde wind. Als er dakkapellen zijn ingebouwd in het totale ontwerp van een heupdak, kunnen de extra naden en valleien het bovendien gemakkelijker maken om potentiële regenwaterlekkages rond de zijwanden van dakkapellen te voorkomen, als het daksysteem niet goed is geïnstalleerd of als de achterwanden van een dakkapel niet goed zijn geflitst. U kunt bijvoorbeeld ramen en verschillende gevelversieringen aan de gevelzijden toevoegen om uw garage te laten opvallen. Een heupdak kan veel beter tegen harde wind en kan het gewicht van zware sneeuwval veel beter aan dan een zadeldak.

Als u in een gebied woont waar veel sneeuw valt, moet u overwegen om een speciaal ontworpen heupdak te ontwerpen met de juiste winterprestaties en uw dak tijdens de wintermaanden te beschermen met ijs- en waterbescherming. Het windniveau dat nodig is om een zadeldak uit elkaar te scheuren is nog steeds vrij hoog, maar de kans op mislukking neemt aanzienlijk toe bij orkanen.